magyarsag.lap.hu Beállítás kezdőlapnak Bethlen Gábor Alapítvány

Az ANYAORSZÁGI, HATÁRON TÚLI ÉS A KÜLHONI MAGYAROK (B. I.)
Ki a magyar? Mi a magyar?
Kiskáté a magyaroknak
Kik s ki népei vagyunk?
Hányan voltunk, hányan lettünk?
Honfitársak és nemzettársak
A határon túli magyarok
A Kárpát-medence tájai, néprajzi csoportjai
Magyar szórványok, szigetek, tömbök
A nyugati és tengerentúli magyarság
A magyar diaszpóra összetétele, lélekszáma
Magyarok a déli féltekén
Afrika
Ausztrália
Dél-Amerika
Amerikai Egyesült Államok (USA)
Kanada
Ázsia
Izrael
Nyugat-Európa magyarsága
A nyugat-európai magyarok lélekszáma, megoszlása
Európai magyar szervezetek és fórumok
A KÜLHONI MAGYAR DIASZPÓRA (B. I.)
Kezdőoldal Fórum Hasznos honlapok Kapcsolódó irodalom Feliratkozás Levelezés Hallgatható
Keresés: „Haza, a magasban” | in English  

Izrael
Izrael földrajzi értelemben Ázsiához, kultúráját tekintve Európához tartozik. A magyar kultúrájú és nyelvű népesség zöme a zsidóüldözések elől menekült el Magyarországról, majd a második világháborús lágerekből szabadulva települt le őseinek földjén. Részt vettek a kétezer év múltán, 1948-ban újjászületett Izrael állam létrehozásában. Izrael létrejöttében a cionizmus alapító atyjának, a budapesti születésű Herzl Tivadarnak történelmi szerepe volt.

Mérvadó becslések szerint a történelmi Magyarországról származó izraeli állampolgárok és a magyar kultúrán (is) felnövő utódaik száma 200—220 ezerre tehető. Többségük Tel-Avivban és környékén él. Sajátosságuk, hogy bennük nem kettős kötődés alakult ki, hanem identitásváltás történt, azaz magyar zsidókból zsidókká lettek. Mivel a magyarországi zsidóság kultúrája mély gyökereket vert Magyarországon, és a magyar nyelvű zsidó kultúra jelentős értékeket teremtett, az Izraelben élő, magyarországi eredetű zsidók számára nagy fontossága van a Magyarországgal és a magyar nyelvű kultúrával fenntartott kapcsolatoknak. Ezért számos hagyományőrző és kapcsolattartó szervezetet tartanak fenn, pl. Magyarul Beszélők Köre, Izraeli—Magyar Baráti Társaság stb.

Az izraeli vallásos, tudományos és kulturális életben fontos szerepet játszanak a magyarországi eredetű személyek. Az egyetlen külhoni magyar nyelvű napilap, az Új Kelet 1948 óta Tel-Avivban jelenik meg húszezer példányban. A lapot Erdélyben alapították 1918-ban.

© Bethlen Gábor Alapítvány