magyarsag.lap.hu Beállítás kezdőlapnak Bethlen Gábor Alapítvány

Az ANYAORSZÁGI, HATÁRON TÚLI ÉS A KÜLHONI MAGYAROK (B. I.)
Ki a magyar? Mi a magyar?
Kiskáté a magyaroknak
Kik s ki népei vagyunk?
Hányan voltunk, hányan lettünk?
Honfitársak és nemzettársak
A határon túli magyarok
A Kárpát-medence tájai, néprajzi csoportjai
Magyar szórványok, szigetek, tömbök
A nyugati és tengerentúli magyarság
A magyar diaszpóra összetétele, lélekszáma
Magyarok a déli féltekén
Afrika
Ausztrália
Dél-Amerika
Amerikai Egyesült Államok (USA)
Kanada
Ázsia
Izrael
Nyugat-Európa magyarsága
A nyugat-európai magyarok lélekszáma, megoszlása
Európai magyar szervezetek és fórumok
A KÜLHONI MAGYAR DIASZPÓRA (B. I.)
Kezdőoldal Fórum Hasznos honlapok Kapcsolódó irodalom Feliratkozás Levelezés Hallgatható
Keresés: „Haza, a magasban” | in English  

Dél-Amerika
Dél-Amerika országai közül Argentínában és Brazíliában élnek nagyobb számban és jó évszázados múlttal magyarok. Uruguayban és Venezuelában viszonylag szintén jelentős a számuk és arányuk, de van szervezetük Chilében, Peruban, a közép-amerikai Costa Ricában és Mexikóban. Szétszórtan, néhány százan élnek a többi latin-amerikai országban is. Paraguayban mintegy másfélszáz magyar él, itt 1993-ban Carlos Wasmosyt választották köztársasági elnöknek, akinek Vámosy nevű ősei 1826-ban vándoroltak ki Magyarországról Dél-Amerikába. A Paraguayi Magyar Kulturális Egylet 1934 óta működik Asunciónban.

Az Uruguayban élő ötezer, illetve a Venezuelában élő mintegy 12 ezer magyar súlyos sérelme, hogy a kilencvenes évek közepén mindkét országban fölszámolták a magyar nagykövetséget, ami ellen az ottani magyarok minden eszközzel tiltakoztak. Ez a lépés ugyanis a rendszerváltás óta az óhazával fellendülő kapcsolataikat visszavetette. Mindkét országban tevékeny magyar közösség él.

A déli kontinens két legnagyobb magyar kolóniája Argentínában, Buenos Airesben és Brazíliában, Săo Paulóban működik.

Argentínában a magyarok (és a magukat magyar származásúnak vallók) számát több mint 40 ezer főre becsülik, akiknek zöme a fővárosban, Buenos Airesben él. Erős közösség működik itt, köztük a híres Zrínyi Ifjúsági Kör.

71. évfolyamába lépett a Dél-amerikai Magyar Hírlap, a földrész egyetlen, rendszeresen megjelenő magyar lapja, mely Czanyó Adorján áldozatos munkájával készült korábban hetente, most már csak havonta.

Brazília Dél-Amerika legnagyobb állama, ahol 8,5 millió négyzetkilométeren mintegy 60 millió ember él, közöttük ezer a magyar. Eltérően a többi latin-amerikai országtól, itt a hivatalos nyelv nem a spanyol, hanem a portugál. A magyarok kétharmada a Baktérítőn fekvő 10 milliós mamutvárosban, Săo Paulóban él, de népes magyar közösségek vannak még Rio de Janeiróban, Curitibában, Brasiliában, Belo Horizontéban, Porto Allegrében és Jaraguában is. A magyar szervezeti élet központja Săo Paolo, ahol a több mint félszáz brazíliai magyar szervezet és intézmény kilenctizede található, s a magyar bencések által alapított híres Szent Gellért Kolostor működik. Itt élt a neves teológus, Rezek Román, sok rendtársával. Ezt a magyar központot 2000-ben Magyar Örökség kitüntető elismerésben részesítették, nevét az „Aranykönyvbe”, a magyarság szellemi múzeumába jegyezték, amelyet Budapesten a Nemzeti Múzeumban őriznek.

© Bethlen Gábor Alapítvány