magyarsag.lap.hu Beállítás kezdőlapnak Bethlen Gábor Alapítvány

A Kárpát-medence rövid leírása
A Kárpát-medence hegyei
A Kárpát-medence vizei, éghajlati jellemzői
A Kárpát-medence földje, növény- és állatvilága
Hungaricumok
A Kárpát-medence emberföldrajza, nagytáji kalauz
A MAGYAR ALFÖLD
Az Alföld tájai
Az Alföld népe és települései
Az Alföld nevezetességei
Az Alföld hitélete, híres szülöttei
DUNÁNTÚL
A Kisalföld
Alpokalja vagy őrvidék
A Dunántúli-dombság
A Mecsek és környéke
A Mezőföld
A Dunántúli-középhegység
Budapest és környéke
A Balaton és környéke
FELFÖLD
A Felföld nép- és tájtörténete
Palócföld
Kárpátalja
Az Északi-középhegység
ERDÉLY
Erdély tájai és népe
Erdély történelmi nevezetességei
Erdély egyházai és híres magyar szülöttei
Erdély magyar népcsoportjai
Pillantás a Székelyföldre
A csángók
KÁRPÁT-MEDENCEI földrajz és honismeret (B. I.)
Kezdőoldal Fórum Hasznos honlapok Kapcsolódó irodalom Feliratkozás Levelezés Hallgatható
Keresés: „Haza, a magasban” | in English  

Az Északi-középhegység
A Felföld magyarországi része az Északi-középhegység, melynek tagjai: a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra, a Bükk, az Aggteleki-karszt, a Cserehát és a Zempléni-hegység. E hegyvidék hazánk erdőkben leggazdagabb területe, ahol alant főként tölgyesek, a magasabb részeken bükkösök vannak. A jó levegőjű, szép hegyekben sok kirándulóés üdülőhelyet létesítettek. Közéjük tartozik az ásványvizéről, gyógyüdülőjéről és kocsimúzeumáról ismert Parád, a népművészetéről híres védett falu, Hollókő. Árpád-kori templomáról nevezetes Feldebrő, középkori váráról Diósgyőr, barokk kastélyáról Szirák. A világhírű lipicai ménes tenyésztése manapság a Bükk hegységben, Szilvásváradon folyik. Az Északi-középhegységben találjuk az iskoláiról, hős védőiről és borairól híres Eger városát és várát; a hatalmas iparvárost és egyetemi-tudományos központot, Miskolcot, valamint a magyar tanítóképzés régi fellegvárát, Sárospatakot. A Felföld híres bortermő vidéke a Mátraalja, ahol egyrészt a Gyöngyös-vidéki fehér borok meg az egri bikavér terem, de még ismertebb borvidék a Hegyalja, ahol a tokaji aszúszőlőből érlelődik s készül „a borok királya, a királyok bora”.

A Felföld e vidéke is sok jeles személyt adott a hazának, kezdve a magyar forradalom és szabadságharc vezéralakjával, Kossuth Lajossal, folytatva gróf Andrássy Gyula államférfival, Mányoki Ádám festővel, Izsó Miklós szobrásszal, Lorántffy Zsuzsannával és Trefort Ágostonnal, a magyar oktatásügy alakjaival és Szabó Lőrinccel, a 20. század költőjével és műfordítójával.

A hazai Felföldön három nemzeti parkot is létesítettek: a Duna—Ipoly Nemzeti Park hatvanezer hektáros területe — amely védett növény- és madárfajok otthona — átnyúlik a Dunán, s kiterjed a Börzsönyre, a Visegrádi-hegységre, a Pilis jó részére.

A Bükki Nemzeti Park negyvenezer hektárnyi területe valóságos bükkös „őserdő”, ahol sok a barlang, és sokféle vadon élő állat fordul elő, mint a borz, a nyest, a nyuszt, a vadmacska, a szarvas, az egerészölyv, a kerecsensólyom, a törpesas és a bagoly.

Hollókő és Tokaj mellett az Aggteleki-cseppkőbarlang is a világörökség része.

A Baradla-Domica nevű barlangrendszer — amely a szlovák—magyar határt a föld alatt átszeli — Európa leghosszabb cseppkődíszes patakos barlangja. A Baradláról készült a világ első barlangtérképe, s itt található a Föld egyik legszebb barlangja, az esztrámosi Rákóczi-barlang, és itt van Európa legnagyobb állócseppköve. A barlangrendszer évezredek során kialakult változatos formájú cseppköveit a föld alatti világ szerelmesei név szerint ismerik. A barlang főága 24 kilométer járathosszúságú, átlagosan hat-nyolc méter széles és hét méter magas, de van olyan különleges kitüremkedése, mint az „Óriások terme”, amely 120 méter hosszú és 27 méter magas, vagy az ezer ember befogadására alkalmas „Hangversenyterem”. Az ide látogató a különleges barlangi növény- és állatvilág néhány tagjával (denevérek, pókok) is találkozhat a rejtelmes túrán.

© Bethlen Gábor Alapítvány