magyarsag.lap.hu Beállítás kezdőlapnak Bethlen Gábor Alapítvány

A Kárpát-medence rövid leírása
A Kárpát-medence hegyei
A Kárpát-medence vizei, éghajlati jellemzői
A Kárpát-medence földje, növény- és állatvilága
Hungaricumok
A Kárpát-medence emberföldrajza, nagytáji kalauz
A MAGYAR ALFÖLD
Az Alföld tájai
Az Alföld népe és települései
Az Alföld nevezetességei
Az Alföld hitélete, híres szülöttei
DUNÁNTÚL
A Kisalföld
Alpokalja vagy őrvidék
A Dunántúli-dombság
A Mecsek és környéke
A Mezőföld
A Dunántúli-középhegység
Budapest és környéke
A Balaton és környéke
FELFÖLD
A Felföld nép- és tájtörténete
Palócföld
Kárpátalja
Az Északi-középhegység
ERDÉLY
Erdély tájai és népe
Erdély történelmi nevezetességei
Erdély egyházai és híres magyar szülöttei
Erdély magyar népcsoportjai
Pillantás a Székelyföldre
A csángók
KÁRPÁT-MEDENCEI földrajz és honismeret (B. I.)
Kezdőoldal Fórum Hasznos honlapok Kapcsolódó irodalom Feliratkozás Levelezés Hallgatható
Keresés: „Haza, a magasban” | in English  

Alpokalja vagy őrvidék
Sopron, a „leghűségesebb város”Az Alpokalját a Keleti-Alpok két nyúlványa, a Soproni- és a Kőszegi-hegység, a Vasi-hegyhát, a Kemeneshát, a Vend-vidék és a Felső-Őrség alkotják. A csapadékban gazdag, bükkösökkel és fenyvesekkel borított hegyvidék, a lankásabb hegylábak kitűnő adottságú szőlő- és bortermő vidékek, illetve üdülőhelyek. A tájegység két központja Sopron és Szombathely, de a történelméről, műemlékeiről nevezetes Kőszeg is nagy látogatottságú városka. Jákon található a magyar középkor legépebben megmaradt szép temploma. Az ország nyugati határvidékét a török korban sok vár védte. Közéjük tartozik a kőszegi vár, amely híres a török elleni védelméről meg várvédő hőséről, Jurisich Miklósról. A közeli sárvári Nádasdy-vár a magyar huszárok egykor fontos kiképzőhelye volt. A magyar végvárak többsége az első világháborút követően Ausztriához került (Fraknó, Léka, Németújvár, Kabold, Borostyánkő…). Ezt a részt az osztrákok Burgenlandnak (Várvidéknek) nevezik. A trianoni békeszerződéssel az ország talán legszebb városa, Sopron is majdnem Ausztriához került, de a város és a környék lakossága népszavazáson Magyarország mellett döntött. A műemlék épületeiről, középiskoláiról híres Sopron ezért kiérdemelte a „leghűségesebb város” kitüntető címet. 1921-ben ide telepítették át a selmecbányai erdészeti és bányászati főiskolát is. Szombathely Vas megye székhelye, püspökségi és iskolaváros, az Alpokalja rohamosan fejlődő ipari és kulturális központja. Szentgotthárd az Opel gyáregységéről, Bük pedig gyógyfürdőjéről nevezetes.

Szép régi házak az Őrségi FalumúzeumbanE táj jeles szülöttei: Kisfaludy Károly költő, Gombocz Zoltán nyelvész, Liszt Ferenc zeneszerző, s a magyar kultúra két mecénása: Széchényi Ferenc , a Nemzeti Múzeum és Festetich György, a magyar gazdaképző, a keszthelyi Georgikon megteremtője.

A vidék egyik legnagyobb vonzerejét a festői szépségű, eredeti néprajzi tájegység, az Őrség adja. A népi építészetnek, a népszokásoknak és a népművészeti tárgyaknak, többek között a fazekasságnak ősi emlékeivel találkozhat itt a gyönyörű tájon, a fenyvesek között megbúvó kis falvakban a látogató.

A Fertő—Hanság Nemzeti Park az osztrákokkal közösen kialakított természetvédelmi területünk, amely a világörökség része. Magába foglalja a Fertő tó határtalan ingoványait, nádasait és a Hanság maradék lápvilágát, amelynek nagy részét az elmúlt évszázadokban lecsapolták. A Fertőt kis mélysége, a Balatonénál háromszor nagyobb sótartalma, s környékének szikes növényzete miatt a kelet-európai sztyeppetavak legnyugatibb előőrsének tekintik. A nádasok gazdag madárvilágnak adnak otthont. Itt fészkel a nagy kócsag, a vörös és a kanalas gém, a nyári lúd és a barna rétihéja, s az átvonuló vadludaknak is kedvelt pihenőhelye ez a tóvidék.

© Bethlen Gábor Alapítvány